ПАНИХИДИ, ПОМЕНИ И ЗАДУШНИЦИ

Задушници 2024:

Кога се падат 3-те големи Задушници тази година

9 март - Голямата задушница или Месопустна задушница през 2024 година се пада на 9 март, събота, ден преди Месни заговезни (срещу Неделя Месопустна) и една седмица преди началото на Великденските пости.

22 юни - Черешовата задушница или Спасовска задушница през 2024 година е на 22 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости в събота срещу Петдесетница.

2 ноември - Архангеловата задушница или Мъжка задушница през 2024 година се пада на 2 ноември, събота. Това е последната за годината Задушница и тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

Какво се раздава на задушница

Задушница винаги се отбелязва в събота, защото шестият ден е посветен на почитането на покойните, съобразно традициите на църквата. В този ден роднините и близките на починалия посещават гробищата. Традиционно, върху гроба се прелива с червено вино и вода и се прекадява с тамян.

На Задушница се раздава варено жито, което често се украсява с ядки или канела, образувайки символичен кръст. Освен това, се подават тестени изделия като питка и разнообразни сладкиши като бисквити, сладки и бонбони. Също така да се предлагат и солени храни или храни по ваше желание.

Според каноните на православната църква, традиция е храната да не се оставя на гроба, а да се споделя с хората. Раздават се подавки дори и на непознати, които идват да отдадат почит на своите починали близки на гробищата. Ако на вас ви се случи непознати да ви подадат пакетче с храна за раздаване, приемете я. Тя е предназначена за почитане на паметта на покойните. Неуважително е да я откажете.

 

Панихидата е Църковен ритуал, свързан с молитва за душата на покойника.

Светото Православие учи, че душата на починалия изтърпява т. нар. "митарства" (изпитание) и молитвата на неговите ближни е в негова помощ. Светите Отци на Църквата ни казват, че особено поменаването на Светата Литургия има голяма сила и значение за душата на починалия.

В българската традиция след ритуала се раздава на присъстващите хора храни - обикновено, варено жито, хляб (обредна погача), вино, сладки, соленки, плодове и други.

Погребална агенция„ХАДЕС“ извършва всичко необходимо за организиране и извършване на панихиди и помени:

● ангажиране на ден и час в църква ⛪

● ангажиране на свещеник извън църква

● кетъринг (жито, погача, раздавки, вино и други)

● равнение на гробно място

● експресни некролози и свещи на място в офиса

≫  Кетъринг за помен и панихида (погача, жито, раздавки) можете да поръчате на място в офиса на траурната агенцията, до един ден преди датата, на която желаете да вземете поръчката си. 


Дни, в които почитаме своите починали близки

В нашата Православна църква са определени два вида помени:

 Частни и Общи

1. Частни дни за помен на починалия се смятат:

          - третия, деветия, двайстия и четирестия ден

          - третия, шестия и деветия месец

          - годишнините

2. Общи дни - задушници:
- Месопустна задушница (седмица преди началото на Великия пост)
- Архангелова задушница (в събота преди Архангеловден е „Велика задушница“)
- Черешова задушница (в събота преди празника Петдесетница - на 50-я ден след Великден)

● Събота, според вярванията, се смята за ден на мъртвите.

"Помни шестия ден, за да го освещаваш."
Всеки съботен ден може да поменуваме и споменаваме починалите ближни.

Помени за починали не се правят:

1. През първата седмица на Великия пост

2. От Лазаров ден до Томина неделя

3. От Игнажден до Ивановден● Агенцията предлага изработка и ремонт на всякакви видове надгробни паметници, плочи, снимки, надписи. Работим с мрамор, гранит и варовик. Разгледайте нашите продукти тук -> надгробни паметници